Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har.

Grundplaggen i scoutdräkten är en scoutskjorta, t-shirt, piké med märken och scouthalsduk med sölja. När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

I scoutstugan finns det några prov exemplar av skjortor för att hitta rätt storlek.

Halsduk

Alla scouter har en egen färg på halsduken, detta för att ytterligare stärka grupptillhörigheten. Halsduken delas ofta ut i samband med någon ceremoni på avdelningen. Går inte att köpa i scoutshopen.

Köp scoutdräkten

Du kan köpa scoutdräkten, scoutmärken, andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar på http://www.scoutshop.se/.

Där kan du också läsa mer om vad som gäller för märkesplacering.

Kolla gärna med din ledare eller någon i styrelsen innan du handlar, eftersom det ibland görs gemensamma beställningar.

Scoutskjorta

Den traditionella scoutskjortan, där man syr på märken efterhand som man lär sig nya saker eller deltar på läger och i tävlingar, kan beställas genom scoutkåren.
Det finns även olika former av bekväma tröjor med scoutlogga som man kan beställa om man vill.
Beställningslapparna kan laddas ner här:

Beställning av scoutdräkt, barn

Beställning av scoutdräkt, vuxen

Märkesplacering

Det är inte självklart hur märkena ska sys på. Här finns förklaringen:

Märkesplacering